顺德均安乐园网

注册乐园

QQ登录

只需一步,快速开始

快捷登录

[均安] 害死老豆,迫老母自杀的pk仔,不得好死!均安南浦李*辉

连续签到: 1 天

3万

三星达人

make in 南沙

积极之星

马上注册,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转均安乐园网

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册乐园

x
2011年5月21日,我当时在去旅游的路上(在肇庆德庆县),收到了妈md电话。婆婆饮百花油自尽,医生来到话无得救,等时候,大概上午11点,妈妈话婆婆走了。
我妈妈外家是均安南浦人,我自小死老豆(5岁),无嫲嫲,无爷爷,妈妈要稳食,所以我的童年基本上在公公家过的。公公婆婆对我来说就是爷爷嫲嫲,而他们也没有因为我是外孙而待薄,好锡我。
    当我知道婆婆吃百花油自杀已经知道系咩一回事了。
    系因为我既死舅父。我妈妈姐弟三人,我妈妈中间,上有一个姨妈,嫁得远(珠海斗门),下有一个忤逆舅父。娶了一个泼妇,成日闹我婆婆,闹足二十年。
     婆婆09年的年头中风,讲到里度,有要叼下个PK舅父。婆婆系晚上开始唔舒服的,已经叫个食屎舅父带距去睇医生,结果个PK唔里,可能个PK舅父已经知道婆婆脑出血,以为距会死梗,所以一于唔理,睇住距死。结果就甘样拖到第二日早上,个PK舅父个女(也是PK表妹)见个嫲嫲(我婆婆)死唔去,就马上打电话俾我妈,话婆婆唔舒服。妈妈即刻会去看婆婆,结果个班pk全部唔系屋企,将婆婆锁在屋里,妈妈无锁匙,只好问隔离借把梯子爬离墙入屋救婆婆。最后同左婆婆去医院,证实系中风,幸好系轻微中风,如果唔系已经死了,结果婆婆以后半边身唔郁得,如果唔系个PK舅父唔理距,当晚就送距去医院的话,婆婆根本就唔会半边不随。
       之后婆婆行动就唔方便,连冲凉都成问题。但个PK舅父舅母住同一间屋,居然不闻不问。期间,都是阿妈天天去服侍婆婆,帮距冲凉,洗衫。10年年头,婆婆又入院。先入左两日,个死PK舅父因为怕婆婆住院费贵,劝距出院,又答应医生话回去会好好照顾距,煲汤俾距调理身体,医生就话既然系感你地就出院啦。个PK舅父开心都呀,连婆婆系度吊紧针都唔理啦,即刻叫部的士,匆匆忙忙同个老母出院。结果因为个吊针的针口都未止血,伤口不断流血,整到人家部的士都污糟左,仲俾左20蚊清洁费。你话个死PK丫,死唔切感。
      回到家,个PK舅父当然不会理她啦,唔想婆婆死就好啦,仲话煲汤。婆婆就日日系度偶,83岁人,半边唔郁得,仲要自己手震震甘自己洗菜,煮送,煮饭(因为个PK舅父唔同距食,一家人两个煲)。
       今年年头,我个BB出世,妈妈要帮我带BB,一个礼拜只能回均安一次(我们在容桂),婆婆就只能一个礼拜冲一次凉,洗一次衣服。上几个礼拜我回去看婆婆,见距震震贡系度洗菜,就抢过来帮距洗,顺便切好,点知道刚好个PK舅母回来,见倒我就闹,话我趁距唔系度用距的菜刀,用距的砧板,用距的洗菜盘,叼距老母,我嬲嬲地米妈距一身罗。估计我走左之后婆婆就难受了,个死绝舅母肯定稳婆婆出气,话我做嫁两之类的话。
       上两个星期,婆婆正常的个只手又有问题了。距可能怕自己全身瘫痪,到时赖屎赖尿,无人睇距,与其俾人折磨,不如死得痛快点。
      结果,系5月21日的早上,距将身上的所有钱(大约3000元)用剪刀剪到粉碎(目的系唔想益个死绝舅父),之后,用蜜糖开左一碗水,将一支新的白花油、一只均隆驱风油倒入蜜糖水中,悉数饮完。..........................
      个PK幸家产死绝舅父李*辉,仲系D舅公(婆婆的细佬)面前喊,喊得好凄凉,系度猫哭老鼠!天收距。
      坐夜个晚,我同D表弟表妹(个PK舅父的子女),你地老豆点对你嫲嫲,你地以后就点对距就得喇!
       点解哩D废柴人渣忤逆仔就甘样就逍遥法外,不需负任何责任,无天理呀!
      仲有,7年前,公公因为胃出血,个PK仔又系因为唔想晒钱医公公,住左3日院就要公公出院(胃出血,3日出院,华佗再世都唔得啦),为此,妈妈同距仲系医院争左一大场交。
       公公因为甘样,偶下偶下,唔到2个月就走左。
       婆婆走左个阵,我无同个PK舅父争交,因为唔想婆婆走都走得唔安乐,就系因为甘样,我无得发泄,现在觉得郁埋系个心好唔舒服,所以系度讲晒出黎,希望大家见谅。
        认住里班PK:均安南浦三华坊  忤逆仔 李*辉  泼妇  罗*云(均安沙浦人)
                              D细既就唔讲喇,俾个机会距地改过自身
我从此同你地一刀两断,恩断义绝!你个pk死左我都唔会睇你的。
多加几句:希望各位路过的好心人可以为我婆婆祈祷,愿距安息,早日找个好人家转世投胎!
          同时请各位一齐痛斥这个人渣PK,如果跟帖人数过千,我会将更多他的恶行曝光于众,包括婆婆死个晚个PK打我妈(因为我妈系外人面前数距D衰野)。

好多谢各位朋友对婆婆的同情同埋你地仗义对PK舅父舅母的声讨,深表感谢!在看了许多朋友的贴后,发觉有很所人都在话我阿妈点解唔接婆婆离开这个火海。
哎,一言难尽。。。。。。。。。。。。。。。。。
1.婆婆的封建思想好重,正一食古不化,距见自己有病,分分钟都会走(公公就是一个好例子,早上还可以柱拐杖出门口,下午3点几因为器官衰竭就走了),距怕自己会死在外面,(毕竟容桂到均安有成个钟的路程,我自己又无本事买部4个Look,万一婆婆有事会赶唔切就死在路上)做游魂野鬼。均安人最忌死在外面,而且就黎死的话要搬到正厅,所以就这一点,婆婆就唔肯过来!
2.其2,还是婆婆思想守旧,虽然个PK仔忤逆,但距仍然希望死个阵有子孙送终(这一点,她的愿望实施左喇),哎,凄凉呀,明知个仔忤逆成甘,都想睇倒距先死,无耐!!!!!
3.其3,个PK打靶仔系以为婆婆乘埋大把钱(其实婆婆剩下的就只有3000元),距唔俾婆婆去我地度住,惊婆婆将D钱过晒俾我地,距曾经讲过,如果婆婆系我地度有乜事死左,距唔会引香、担幡买水,叫我地两仔乸去引香,婆婆又系封建思想,有仔有孙叫个外嫁女担幡买水,讲出来俾人笑。
  就系因为甘样,我地作为晚辈,唔通逆距意挪绳绑距走乜,搞到距喊苦喊忽,甘同个PK有乜分别呀!!
  哎,一言难尽,家家有本难念的经呀!!!!!望大家见谅!!

评分

红杏出墙 -15 -10 此作者所写不是全部真的

失去你拥有世界又如何?http://weibo.com/u/1288312982

3万

三星达人

make in 南沙

积极之星

我只系转达楼主发表噶内容。本文章系真人真事。

1万

三星达人

小人物大品牌

真心文明网友

QQ
据说回复可以加分加人品,大家都来加加啦!幸福均安,乐园相伴!“活力宝宝”活动开始啦
乐园是我们家 发展宣传靠大家 今天您推广了吗?
韩版时尚潮流女服饰,箱包 http://shop65341954.taobao.com 欢迎大家光临,批发,零售以及一件代发

7万

四星达人

均安沙浦人
小心这类人

3万

三星达人

make in 南沙

积极之星

我吾识讲啦总之对呢D不考 仔 好反感。

连续签到: 2 天

12万

四星达人

QQ
咩人都有,

3万

三星达人

文明网友

个D甘既贱人天收距啊,一定不得好死啊。
PK,甘对D老人家,真系唔死都无用啊。
鬼无希望距晚年距D仔女对距仲衰呢。
一定要病到距死,但又似唔去,又无人理距,
等距得翻淡气就岩啦。
个个含家产唔会好过架,
虽然我唔识你,亦都唔知系米真既。
但系我都觉得好嬲,呢D甘既人我相信大有人在啊
我祝福你婆婆一路走好,下世投个好人家啦。
你放长双眼体住拉,呢D人唔会有好下场架。

18万

四星达人

某人

三星达人文明网友

QQ
人渣吖···

二星达人

好心你转载人地D野就原汁原味咁转过来,吾好随便修改人地原作D表情。人地原作系用一个好伤心嘅表情来表达情绪,你就搞咗个9吾搭8嘅表情。{:8_417:}

一星达人

顶!将他们的照片挂出来,让均安人民看看他们的簑样 ,这种人是不会有什么好下场的,他们也会 有老的 时候,迟早 会有报应 的!

3万

三星达人

make in 南沙

积极之星

这个不要了,可能由原告变被告啊

二星达人

我婆婆都系南浦咖,上元坊。。。不过我D舅父都对我婆婆好好

三星达人

世上竟然有咁嘅人?爆光距地工作单位,等距地啲领导睇下距地係咩人。

3万

三星达人

make in 南沙

积极之星

响均安甘细地方,均安南浦三华坊噶街坊应该有人会知系边两个人了。

二星达人

QQ
咩人都有!只可以甘讲!

连续签到: 0 天

三星达人

KEN

功劳奖均安乐园会员卡

QQ
愿距安息,早日找个好人家转世投胎!

5万

三星达人

QQ
唉~~只能怪老人家思想太封建啦~

三星达人

QQ
    千百年来的封建思想还是根深蒂固,人始终是改不了那骨子里的劣根性,再加上国家福利政策的缺失,才导致了这些家庭伦理悲剧的发生,我们在痛惜受害者和咒骂当事人的同时,也要反思这件事的背后牵扯到的更深层次的东西!

二星达人

家家有本难念的经!自己种落点样的因会得点样的果。愿你婆婆安息吧!

三星达人

体左令到我林返我嬷嬷,区也是因为病了,阿叔无理区,又五话比我地知,偶偶下出事的。哎。。。。愿好人有好报,恶人衰人比天收!!

二星达人

你舅父系未叫李顺辉?黑仔顺....唉.真系呢个世界乜人都有

3万

版主

LZ你都无阴功咯....整到我喊餐饱~!希望你婆婆一路走好...同你公公响下面开心D咯`!我绝对加入诅咒大军...诅咒你个个贱人舅父~!   楼主唔好太伤心了`!   
等待恶魔的降临00oo  
               梦想幻灭的一刻.....

13万

四星达人

系罗,整咩甘伤心愤怒的一篇文章入里竟然有两个表情,

5万

金牌会员

希望个婆婆一路走好

三星达人

五金模具工程师

真心

QQ
我帮你唱衰个个仆街!

一星达人

经典呢!

三星达人

不孝噶迟早天收噶。。。。

三星达人

美女勋章

真系无阴公,甘对自己亲身父母,尼D甘噶人渣,第时天吾收,距D仔囡都有样学样,到时距食返自己种噶苦果!无人可怜!
愿主人公的婆婆一路走好!

二星达人

人地家事,我无权评论,不过我帮你顶下吧

一星达人

如果是真实,甘样对待来人家,这些人不得好死,拉距去打耙....留系世上无作为..暴距光