顺德均安乐园网

注册乐园

QQ登录

只需一步,快速开始

快捷登录

[美食探店] 一次食水煮鱼的经历~

连续签到: 0 天

一星达人

马上注册,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转均安乐园网

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册乐园

x
lafsafa     本人比较仲意食水煮鱼,所以久唔久都会约D朋友一齐去开餐,而且每次都系去仓门个边个间食,本来每次我地都系食得好开心咖,但有一次,就搞到非常之唔开心~个晚我地一行三人,去到湘菜馆个度,第一件事当然系点份水煮鱼啦,个个靓女同我地讲,得返一条2斤多小小咖鱼,得唔得,我地话无所为啦,反正都系得三个人食,因为我地唔系好钟意食豆芽,所以叫巨唔好放豆芽落去煮.过佐一阵,个靓女又行出来,同我地讲,你地唔放豆芽,会无甘好食,不如同你地放棵大白菜啦,今日D白菜几靓,我问甘样加几钱先~巨话唔使加.我地当时仲好开心,仲讲巨地对D客都几细心.
   过佐一阵,水煮鱼上菜啦,我地见到一大盘,好多大白菜,甘我地紧系先食鱼咖啦,点知我地夹来夹去,发觉佐一个问题,做乜D鱼片甘细块咖,同平时个D都唔同,跟住我地开始稳D鱼骨,但稳来稳去,鱼头,同鱼尾都系度,有一条中间咖骨,大约都有3厘米咖,甘我就马上叫个服务员过来,我问巨,靓女,条鱼几重呀,巨睇睇张单,答我,2斤6两,我跟住问,哗,做乜2斤6两条鱼,得个头同尾,无身咖,巨话,无可能咖,只系条鱼细小小,我地话,就算细极,有得2斤6两咖鱼,唔会无肉同无脊骨咖,巨就讲,鱼肉会煮烂咖嘛,我地话巨,好,就算肉会烂,无理由骨都会烂呱,巨就一直都唔答我地,我地三个人,一肚气,本来想唔埋单咖,巨就话,你地下次过来,我比个优惠价你,我话,仲有下次呀,一次水鱼都够啦~真系唔熟唔食,对熟客仔你地都甘样做,分明系赶客,我地要个老细出来,巨又话个老细唔系度,之后,我地嬲都无乜点食野,埋单就走,但系都要埋佐成105蚊单,条鱼咖价钱系差唔多50蚊~晕~我地决定,以后都唔去个间黑店,做事要讲良心~甘样做生意~无D诚信~各位钟意食水煮鱼咖朋友,下次你地去食,都要注意下哦~

评分

富安 + 30 + 10 顶!感谢你对本版支持!*^_^*谢谢楼主分享!
空空空 + 10 + 10 顶!感谢你对本版支持!*^_^*谢谢楼主分享!

[url][/url]我喜欢,所以我快乐~

2万

金牌会员

调理农务系科员

功劳奖积极之星宣传天使

QQ
介绍你去旧天天商场后边食!个度好正!我经常打电话外卖既!

三星达人

人生的路,没有一帆风顺得康庄大 ...

均安乐园会员卡功劳奖

QQ
黑市生意`~~~~~~~~~~

三星达人

人生的路,没有一帆风顺得康庄大 ...

均安乐园会员卡功劳奖

QQ
黑市生意`~~~~~~~~~~

评分

空空空 -2 重复发帖,请认真回帖。

新手上路

唉,系甘架啦,无奸不成商,所以我地去食都会睇睇称,距想呃都吾会呃得甘离普。

评分

空空空 + 10 认真回帖,给予奖励*^_^* 祝你愉快!多支持 ...

一星达人

你讲个间一D都无好食!~

评分

空空空 + 10 乐园有你更精彩!!

7万

均安达人

真心情侣宣传天使

QQ
我都觉得系旧天天后边个间比较好···

三星达人

個間湘菜馆我试过自己罗鱼去加工,d加工钱仲鬼过系个度食,
后来距仲换埋我地条鱼先,一睇就知条鱼无可能变开甘细条.

均安达人

真心情侣宣传天使

QQ
究竟边度间最好食啊??好想食````